JELOVNIK KOJI SNIŽAVA HOLESTEROL: Iako ova bolest nema nikakve simptome ukoliko se ne leči može biti POGUBNA

Pravilna ishrana i fizička aktivnost vam umnogome može pomoći sa zdravstvenim tegobama, prema tome ukoliko želite ada držite holesterol pod kontrolom ovoga treba da se pridržavate

Lepi & Zdravi
JELOVNIK KOJI SNIŽAVA HOLESTEROL: Iako ova bolest nema nikakve simptome ukoliko se ne leči može biti POGUBNA
Foto: Thinkstock

S povišenim holesterolom bori se sve veći broj ljudi, ali dobra je vest da je nivo povišenog LDL holesterola moguće kontrolisati pravilnom ishranom. U prehranu je potrebno uključiti mnogo vlakana, voća, povrća, žitarica i mahunarki, kao i ograničiti unos zasićenih masnoća koje podižu holesterol.

Nekoliko činioca povećavaju rizik od visokog holesterola, uključujući nasledni faktor. Nedostatak fizičke aktivnosti, prekomerna težina, loša ishrana i pušenje takođe igraju značajnu ulogu. I dok povišeni holesterol sam po sebi nema simptome, njegove nuspojave uključuju srčani i moždani udar, stoga je važno praktikovati prevenciju i razgovarati o činiocima rizika sa svojim lekarom.

Žene, Trening, Žene treniraju
foto: Shutterstock

Kako biste smanjili rizik, postoji nekoliko promena u načinu života koje možete napraviti, poput povećanja vežbi i fizičke aktivnosti i fokusiranja na ishranu koja je bogata vlaknima i zdravim nezasićenim mastima. Osim toga, ako imate prekomernu težinu mršavljenje može poboljšati nivo holesterola.

Kada kupujete namirnice, postoji hrana na koju se trebate usresrediti, kao i ona koju je važno izbegavati. Kako biste smanjili holesterol, najbolje je upražnjavati hranu bogatu vlaknima, poput graška, sočiva, voća i povrća, bilo svežeg ili zamrznutog, kao i žitarica celog zrna, poput kinoje, ovsenih pahuljica, smeđeg pirinča i hleba od celog zrna pšenice.

Doručak, Zdrava hrana, Zdrave namirnice, Jogurt, Voće, Orašasti plodovi, Med, Voćna kaša, Stetoskop, Mršavljenje
foto: Profimedia

Druge zdrave opcije na koje se treba usresrediti uključuju one namirnice koje su bogate nezasićenim mastima poput orašastih plodova i semenki kao što su čia semenke i lan, kao i maslinovo ulje, avokado i hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa. Ove zdrave masnoće pomažu i štite srce na mnoge načine, uključujući snižavanje krvnog pritiska i visinu triglicerida u krvi koji doprinose začepljenju arterija. Ove namirnice će vam takođe pomoći da držite svoje zdravlje pod kontrolom: Prirodni maslac od kikirikija ili bilo koji maslac od orašastih plodova, bobičasto voće, jabuke i kruške, povrće kao što su prokelj, brokoli i karfiol, batat i tikvice...

Ovo je primer dnevnog jelovnika prilagođenog osobama s povišenim holesterolom:

1. Doručak: Ovsena kaša s čia semenkama i bobičastim voćem

2. Užina: Kruška ili jedna porcija orašastih plodova

3. Ručak: Varivo s graškom i sočivom i zelena salata

4. Užina: Integralni tost sa zdravim maslacem od kikirikija i jabuka

5. Večera: Losos pečen na maslinovom uljem s kuvanim brokolijem

Stil / sensa.story.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs